Tuesday, December 1, 2020

تپش سر معده و یا علت احساس نبض در معده چیست؟

 علائم شایع مربوط به تپش سر معده و یا احساس نبض در سمت چپ شکم اکثرا مشابه علائم سوء هاضمه یا ورم معده می شود. اگر بعد از یکی دو روز این علائم شما بهبود نیافتید، حتما با پزشک خود تماس بگیرید. در برخی موارد برای بزرگسالان، علائم احساس تپش در معده ممکن است به صورت جدی تری بروز پیدا کند، مانند مشکلات آئورت که یک شریان بزرگ در پایین شکم است. اگر علائمی دارید که شما را نگران می کند، بهتر است بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.

در زیر لیستی برای راهنمایی شما در خصوص علت تپش سر معده مورد بررسی قرار گرفته است که میتواند علت احساس نبض در معده هم باشد. اما این لیست به تنهایی برای شما کافی نیست و برای تشخیص صحیح حتما باید به مراکزی که خدمات درمانی ارائه می دهند مراجعه کنید، چرا که بسیاری از بیماری های پزشکی دیگر نیز وجود دارند که ممکن است با این علائم و نشانه ها همراه باشند.

سوء هاضمه و تپش سر معده



سوهاضمه می‌تواند احساس تپش در معده ایجاد کند. سوء هاضمه (دایزپپسیا) می تواند ناشی از بیماری ها یا شرایطی باشد که دستگاه گوارشی (GI) را درگیر می کند و همچنین ممکن است به دلیل برخی بیماری ها و شرایط دیگری باشد که به دستگاه گوارشی ارتباطی ندارند. سوء هاضمه ممکن است یک شرایط مزمن باشد و ممکن است علائم آن از نظر تکرر و شدت متفاوت باشد.

علائم و نشانه هایی که با سوءهاضمه همراه هستند شامل درد در قفسه سینه، درد در بالای شکم، آروغ زدن، حالت تهوع، نفخ شکم، التهاب شکم، احساس سیری بعد از خوردن فقط مقدار کمی غذا و به ندرت استفراغ است.

ورم معده و احساس تپش در معده

ورم معده (حاد و مزمن) به معنای التهاب غشای داخلی معده است که گاهی منجر به تپش معده هم می‌شود. برخی از افراد دچار ورم معده نمی شوند، اما در صورت بروز ورم معده ممکن است علائم دیگری مانند نفخ، آروغ زدن، از دست دادن اشتها، حالت تهوع و استفراغ نیز بروز پیدا کند.

هلیکو باکتر پیلوری  و مصرف داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAID) دو دلیل اصلی بروز ورم معده هستند. مصرف مشروبات الکلی، کافئین و غذاهای پرچرب نیز می توانند باعث بروز ورم معده شوند. مصرف غذاهای سرخ شده، چرب و ادویه دار و مشروبات الکلی علائم ورم معده را تشدید می کنند.

سایر محرک‌های مخاط معده که علائم را تشدید می کنند شامل سیگار کشیدن، نوشیدن آب میوه های اسیدی، کافئین، مصرف گوجه فرنگی، فلفل و پودر چیلی است.


– تشخیص ورم معده

ورم معده با آندوسکوپی فوقانی دستگاه گوارش، آزمایش خون و یا با آزمایش مدفوع قابل تشخیص است.


– درمان ورم معده

غذاهایی که علائم ورم معده و در نتیجه تپش معده را تسکین می دهند و به کاهش و توقف رشد عفونت هلیکوباکترپیلوری در معده کمک می کنند شامل سیب، پیاز، سیر، چای، سبزیجات با برگ سبز، آب نارگیل، زنجبیل و سبوس گندم است.


برخی از افراد با مصرف برخی از داروها مانند آنتی اسیدهای تجویزی، مسدود كننده های هیستامین مانند فاموتیدین (Pepcid AC) یا رانیتیدین (Zantac 75) یا مهار كننده های پمپ پروتون (PPIS) مانند امپرازول (Prilosec) و ازومپرازول (Nexium) از علائم گاستریت رهایی پیدا می کنند. مصرف این داروها ورم معده را درمان نمی کنند، بلکه علائم ازار دهنده را تخفیف می دهند.


– عوارض ورم معده

عوارض ورم معده می تواند شامل مواغرد زیر باشد:

سرطان معده بدخیم
لنفوم MALT
مشکلات کلیوی
حتی مرگ
آنوریسم آئورت شکمی

آنوریسم آئورت شکمی می‌تواند علت تپش سر معده باشد. آنوریسم آئورت شکم بالونی شدن یا گشاد شدن عروق اصلی (آئورت) است که در پایین شکم قرار دارد. بیشتر آنوریسم های آئورت شکمی علائمی ندارند. درمان ممکن است شامل نظارت بر‌ مصرف دارو و یا ترمیم کردن طی یک جراحی باشد.


سندرم روده تحریک پذیر (IBS)

نبض معده می‌تواند نشانه سندروم روده تحریک پذیر باشد. سندرم روده تحریک پذیر (IBS) نوعی اختلال دستگاه گوارش است که دارای علائم و نشانه هایی مانند درد شکمی، نفخ، افزایش گاز (نفخ شکم)، گرفتگی شکم، اسهال، یبوست،  احساس نبض در معده و عدم تحمل غذا است.

اکنون دو آزمایش جدید در دسترس است که می تواند سندرم روده تحریک پذیر را با اسهال و یبوست (IBS-M)، سندرم روده تحریک پذیر را با اسهال (IBS-D) و سندرم روده تحریک پذیر را با یبوست (IBS-C) تشخیص دهید. 

درمان سندرم روده تحریک پذیر شامل تغییر رژیم غذایی، مصرف دارو و سایر تغییرات سبک زندگی برای مدیریت علائم است.

در یک کلینیک پزشکی در رابطه با تغییر سبک زندگی، مصرف داروهای مورد نیاز، برنامه ریزی برای یک برنامه تغذیه ای و ورزشی منظم به شما مشاوره داده خواهد شد.

آشنایی با علائم و شناسایی علائم تپش سر معده می تواند به شما کمک کند تا زودتر به وجود این عارضه پی ببرید و روش زندگی خود را به طرف سبک سالم تری سوق دهید.


دکتر محمد امانی ، فوق تخصص گوارش و کبد

No comments:

Post a Comment