Tuesday, June 2, 2020

تیر کشیدن قلب ؛ بررسی علتها و نحوه درمان

درد قفسه سینه ناگهانی و شدید که برای مدت چند ثانیه ادامه پیدا می‌کند، تیر کشیدن قلب نام دارد. بعضی از افراد این درد را مشابه شوک الکتریکی یا درد چاقو خوردن توصیف می‌کنند. این درد در یک لحظه اتفاق می‌افتد و پس از آن از بین می‌رود. دلایل اصلی عبارتند از:

۱. سوزش سر دل، سوزش معده و یا رفلاکس

سوزش سر دل یا رفلاکس اسیدی که رودل یا بیماری بازگشت اسید به معده نیز نامیده می‌شود می‌تواند باعث تیر کشیدن قفسه سینه شود. این مشکل زمانی رخ می‌دهد که اسید معده به قسمت بالای معده بازگشت پیدا می‌کند. این مسئله می‌تواند موجب ایجاد درد ناگهانی یا احساس سوزش در قفسه سینه شود.

۲. سندرم گرفتگی قلب مقدماتی

سندرم گرفتگی قلب مقدماتی (PCS)، یک بیماری خفیف است که بیشتر در کودکان و نوجوانان رخ می‌دهد، اما ابتلای افراد به این بیماری در سنین بزرگسالی نیز محتمل است. تیر کشیدن قلب هنگام نفس عمیق به احتمال زیاد به خاطر همین سندروم است. این مشکل ممکن است به واسطه فشار به اعصاب قفسه سینه یا اسپاسم ماهیچه ای ایجاد شود. ویژگی‌های درد سندرم گرفتگی قلب مقدماتی به صورت زیر است:

درد این بیماری به صورت درد تیز و چاقو مانندی است که به مدت سی ثانیه تا سه دقیقه طول می‌کشد.
تیر کشیدن قلب هنگام نفس عمیق رخ می‌دهد.
این درد به سرعت از بین می‌رود و هیچ علائمی را به جا نمی‌گذارد.
به طور معمول در زمان استراحت یا تغییر وضعیت بدن رخ می‌دهد.
می تواند در زمان دوره‌های اضطراب یا استرس ظاهر شود.
هیچ درمانی برای این نوع تیر کشیدن قلب نیاز نیست و هیچ آثار سلامتی منفی ای به همراه ندارد.

۳. کشیدگی ماهیچه یا درد ماهیچه

مشکلات ماهیچه یا استخوان می‌توانند باعث ایجاد درد شدید و ناگهانی در قفسه سینه شوند. دنده‌ها و ماهیچه‌های میان آنها می‌توانند در زمان ورزش آسیب دیده یا کوفته شوند. برداشتن چیزهای سنگین یا سقوط نیز می‌تواند چنین دردهایی را ایجاد کند. همچنین افراد ممکن است دچار کوفتگی ماهیچه در دیواره قفسه سینه خود شوند.

کوفتگی ماهیچه سینه یا استخوان می‌تواند به ایجاد درد شدید و ناگهانی در قفسه سینه و یا همان تیر کشیدن قلب منجر شود. این موضوع خصوصا زمانی که ماهیچه یا استخوان بر روی یکی از اعصاب فشار وارد می‌کند شایع است.

۴. مشکلات ریوی

مشکلات تنفسی و ریوی می‌توانند موجب تیر کشیدن ناگهانی قلب شوند. بعضی از مشکلات ریوی حاد هستند و به توجه فوری نیاز دارند. مشکلات ریوی که می‌توانند درد قفسه سینه ایجاد کنند عبارتند از:

عفونت قفسه سینه
حملات آسمی
ذات‌الریه یا پنومونی
پلوریت، که به التهاب پرده جنب در ریه‌ها گفته می‌شود.
آمبولی ریه یا ایجاد لخته خون در شش‌ها
از کار افتادن ریه
هایپرتنسیون ریوی یا پُرفشاری شش، که به معنای ایجاد فشار خون بالا در شش‌ها است.

۵. اضطراب و حملات پانیک

موارد حاد اضطراب و حملات پنیک می‌توانند منجر به تیر کشیدن قلب به صورت شدید و ناگهانی شوند. این مشکلات مرتبط با سلامت روان ممکن است بدون هیچ دلیلی به سراغ افراد بیایند. بعضی از افراد ممکن است بعد از یک رخداد استرس آور یا احساسی درگیر حملات پنیک شوند.

۶. مشکلات قلبی

بیشتر افراد زمانی که با درد قفسه سینه مواجه می‌شوند تصور می‌کنند که دچار حمله قلبی شده اند، چرا که تیر کشیدن قلب می‌تواند از علائم بیماری قلبی باشد. حملات قلبی به طور معمول درد راکدی ایجاد می‌کنند یا فرد احساس فشار یا سفتی در قفسه سینه خود می‌کند. این مشکلات می‌توانند احساس سوزش در قفسه سینه و تیر کشیدن قلب را ایجاد کنند.

درد معمولا برای چند دقیقه یا بیشتر ادامه پیدا می‌کند. به علاوه، درد قفسه سینه ناشی از حمله قلبی به طور معمول در کل قفسه سینه منتشر می‌شود. این یعنی تشخیص نقطه درد کار دشواری خواهد بود. درد قفسه سینه می‌تواند از مرکز یا در تمامی قفسه سینه منتشر شود.

سایر بیماری‌های قلبی که منجر به تیر کشیدن قلب می‌شود، عبارتند از:

آنژین قلبی
پریکاردیت
میوکاردیت (التهاب عضله قلب)
نارسایی قلبی
کاردیومیوپاتی (بیماری ماهیچه قلب)
دایسکشن یا پارگی آئورت

دلایل دیگر تیر کشیدن قلب

دلایل دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند موجب تیر کشیدن شدید و ناگهانی قفسه سینه شوند. مواردی نظیر اختلال‌های گوارشی و عفونت‌های ویروسی در این دسته جای می‌گیرند. بعضی از این بیماری‌ها عبارتند از:

  • زونا
  • اسپاسم عضلانی
  • التهاب کیسه صفرا یا سنگ کیسه صفرا
  • التهاب پاکراس
  • اختلالات بلع
دکتر سعید یزدانخواه متخصص قلب و عروق و فوق تخصص آنژیوپلاستی

No comments:

Post a Comment